вторник, 12 юни 2012 г.

Основни храни с животински произход - мляко

   Млякото е емулсия или колоид на глобули на млечните мазнини в рамките на флуид на водна основа, която съдържа разтворени въглехидрати и протеиново-минерални агрегати. Тъй като се създава като основен хранителен източник за новороденото, всяка негова съставка има важно значение за подрастващия организъм. Главните му съставки са: липиди/мазнини/, протеини/белтъци/, въглехидрати, минерали, витамини, и разбира се - вода.

   Липиди.
   Първоначално млечните мазнини се секретират под формата на мастна глобула (топка/топче), обградена с мембрана. Всяка мастна глобула е изградена почти изцяло от триацилглицероли, и е обвита в мембрана, която от своя страна се състои от комплексни липиди (като фосфолипидите) заедно с протеините. Протеините служат като емулгатори, които предпазват отделните глобули от слепване, също и предпазват съдържанието им от действието на различни ензими в течната фаза на млякото. Приблизително 97-98% от липидите са триацилглицероли, малки количества ди- и моноацилглицероли, свободен холестерол и негови естери, единични мастни киселини и фосфолипиди също са представени. За разлика от протеините и въглехидратите, мастната композиция варира силно поради генетични, хранителни, и др. различия между видовете.
   Мастните глобули варират силно по размер, от 0.2 до 15 микрометра в диаметър, при различните видове. Също така диаметърът им може да варира в рамките на 1 вид, в зависимост от периода/състоянието на животното. В нехомогенизирано краве мляко глобулите имат диаметър средно 2-4 микрометра, и след хомогенизирането стават средно 0.4 микрометра в диаметър. Мастно-разтворимите витамини: А, D, E и K, заедно с есенциални мастни киселини като линолова и линоленова, са намерени сред млечните мазнини.
   Протеини.
   Нормалното краве мляко съдържа 30-35гр протеин на литър, 80% от който са организирани като казеинови мицели. Това са най-големите структури в течната фаза на млякото, представляват агрегати от няколко хиляди молекули, слепени с помощта на наномерни частици калциев фосфат.  Всеки казеинов мицел е грубо сферичен и няколко десетки микрометра в диаметър. Има 4 различни типа казеин: αs1-, αs2-, β-, и κ-казеин. Събрани заедно, те съставят 76-86% от масата на протеините в млякото. Повечето казеини са включени в мицелите. Има няколко конкурентни теории относно конкретната структура на мицелите, които обаче споделят една особеност: най-външните слоеве са съставени от К-казеин, излизащ от мицела в заобикалящия го флуид. Тези каппа-казеинови молекули имат отрицателен електрически заряд и, следователно, отблъскват всички други молекули с такъв заряд, поддържайки по този начин мицелът отделен при нормални условия и в стабилна колоидна суспензия в заобикалящия ги колоид на водна основа.
   Млякото нормално съдържа и много други протеини, освен казеините, включително ензими. Тези протеини са повече водно-разтворими и не формират големи структури. Тъй като тези протеини остават суспендирани в суроватката, след като казеина коагулира в извара или се пресича, те са общо познати като суроватъчни протеини. Те съставляват около 20% от теглото на протеините в млякото. Лактоглобулините са най-разпространените суроватъчни белтъци.
   Соли, минерали и витамини.
   Млечни соли е традиционното наименование на множеството катиони и аниони в кравето мляко. Калций, магнезий, фосфор, натрий, калий, соли на лимонената киселина и хлор са нормално представени като млечни минерали, и концентрацията им е в границите около 5-40 милимола. Млечните соли силно взаимодействат с казеина, най-вече калциевия фосфат. Млякото е източник и на много витамини: А, B6, B12, C, D, E, K, тиамин, ниацин, биотин, рибофлавин, фолати (производни на фолиевата киселина), пантотенова к-на.
   Въглехидрати и други компоненти.
   Мляко съдържа няколко различни типа въглехидрати, в т.ч. лактоза, галактоза, глюкоза, и други олигозахариди. Лактозата придава сладникавия вкус на млякото, както и приблизително 40% от калориите в млякото. Лактозата е дизахарид, изграден от два монозахарида - глюкоза и галактоза. Сухата лактоза в кравето мляко е 4.8%, което възлиза на грубо 50% от екстракта от обезмаслено мляко. Нивата на лактозата зависят от типа мляко, като другите въглехидрати могат да бъдат в по-високи концентрации от лактозата.
   Други компоненти, открити в млякото, са живи бели кръвни телца, жлезисти клетки, различни бактерии и голям брой активни ензими.

Източник: Wikipedia



12 коментара:

  1. eset-nod32-antivirus-license-key-full the list of features of Bitcoin Monitoring, Banking Protection, and Control. ESET's user interface is better and newer this season. We think last year's version is more. NOD32 Antivirus,
    new crack

    ОтговорИзтриване
  2. mackeeper crack This article is so innovative and well constructed I got lot of information from this post. Keep writing related to the topics on your site.

    ОтговорИзтриване
  3. Excellent post.I was looking for this certain information for a very long time.
    I was checking constantly this blog and I am impressed!
    Betternet Crack [Latest] is a great proxy software that allows you to use the Internet without revealing your identity. With this simple, simple, and powerful software, you can use the Internet anonymously and access all blocked websites that hide your identity.
    IObit Driver Booster Pro Crack an expert serial tool that you should own about the device drivers. Although every electronic digital device has its applications. While a good example begins.

    ОтговорИзтриване
  4. Thanks for the great message! I really enjoyed reading
    you could be a good writer. Evil Alvzis notes blog and testament
    will finally come back later. I want to support
    keep writing well, have a nice weekend!
    4k-video downloader crack
    edius pro 8 crack
    wondershare data recovery crack
    prism video file converter crack

    ОтговорИзтриване