Тъй като съм голям чревоугодник, храната и храненето са
доста важни за мен неща. По тази причина се порових за информация и установих
някои факти, на които не се обръща особено внимание от повечето хора. Това е
един скромен опит от моя страна да променя това нещо, тъй като са насадени
някои предразсъдъци и схващания, къде поради погрешно интерпретирана
информация, къде поради нечии интереси... Или просто поради лавинообразния
инстинкт (известен още като „стаден” и „овчи” инстинкт ;) когато мнозинството
казва нещо човек да го приема като даденост и доказана действителност, без да
се опитва да провери нещата. Не искам да обиждам никого, в някои случаи и аз
съм подвластен на този инстинкт J
. Искам да подвертая, че нещата по-долу са валидни за физиологично и хормонално
здрави хора. При хора с патологични изменения в това отношение вече нещата
стоят по по-различен начин.
На първо място бих искал да започна с холестерола и животинските мазнини. Болшинството хора смятат холестерола за
изначално вреден, нивото му в храната трябва да се ограничава, и т.н. Всъщност,
холестерола е жизненоважно вещество, участва в изграждането на клетъчната
мембрана, градивна единица на много стероидни хормони, в частност на
тестостерона и по този начин косвено участва при изграждането на мускулната
тъкан, както и на доста други необходими за организма вещества. Както се вижда
от линка, 80% от холестерола се синтезира в човешкото тяло, останалото се
приема с храната. Съществуват 2 вида холестерол – LDL-C (“лош”) и HDL-C (“добър”). Това всъщност са
липопротеидни комплекси, като ролята на LDL-C е да пренася синтезирания в черния дроб холестерол
посредством кръвта до тъканите и органите. При някои метаболитни неизправности
(грубо казано) холестеролът от LDL-C
не може да се усвои от клетките или се освобождава в кръвта. В такива
случаи холестерола се отлага под формата на плаки в кръвоносните съдове. Тогава
на помощ идва HDL-C, който
представлява по същество белтък, който свързва свободния холестерол в кръвта/по
стените на кръвоностната система. Образуваният липопротеиден комплекс се отнася
в черния дроб.
Животински мазнини. В
болшинството си са изградени от наситени мастни киселини. Какво ще рече
наситени мастни киселини? Такива без двойни или тройни връзки между
въглеродните атоми във веригата. Въглерода е четиривалентен атом, което ще
рече, че може да се свърже с четири други атома или да образува поливалентни
връзки помежду си. Мазнините под формата на липиди участват в изграждането на
клетъчната мембрана, служат като запасен материал и източник на енергия, при
разграждането им се отделя и голямо количество вода. Важно е да се знае, че
сърцето използва основно мазнини като източник на енергия за постоянната си
дейност, гликоген за тази цел може да използва само в крайни, шокови състояния.
Наситеността им придава по-голяма стабилност при термична обработка, в
сравнение с растителните мазнини. Т.е. при готвене е по-добре да се използва
животинска мазнина, отколкото растителна. В растителните мазнини преобладават
моно-/полиненаситени мастни киселини (с една/повече двойни връзки), което в
крайна сметка води до образуване на свободни радикали и други „кофти неща”. Най-
добре е да се готви при ниска
температура (60-80 градуса) за по-продължително време и с животински (наситени)
мазнини. Аз лично нямам време и търпение да чакам, затова решавам проблема по
следния начин: готвя с вода, почти без мазнина, и впоследствие добавям сурова
мазнина (масло/зехтин/олио). По принцип продължителната термична обработка не е
много полезна, но идва другия момент, че не можем да ядем всичко сурово
(примерно месо). Няма пълно щастие, както се казва J Относно натрупването на
мазнини в човешкия организъм – основно се дължи на приемането на
въглехидрати, в най-голяма степен на
захароза и прости захари (разбирайте сладко). Полимерните въглехидрати (нишесте
– хляб, ориз, картофи...) влияят в по-малка степен, тъй като монозахаридите,
които ги изграждат се отделят по-бавно и по-продължително във времето. Захарта
предизвиква нещо като „глюкозо-фруктозна експлозия”, когато тези два мономера
са в излишък се използват за синтеза на висши мастни киселини. Същевременно
глюкозата е основния източник на енергия за мозъка, така че не може и съвсем
без нея.Белтъци. Няма да се спирам подробно на тях, може да се каже(грубо), че са основата на метаболизма – изграждат ензимите, компоненти на клетъчните мембрани, транспортират вещества, имат опорна и градивна функция, като антитела взимат участие в имунния отговор... На практика на тях се дължи осъществяването и експресията на генетичната информация, записана в ДНК. Могат да се набавят от месо, мляко и млечни продукти, риба, яйца, пчелни продукти (пчелно млечице и прашец), някои растения (соя и бобови растения).
Заключение. В основата на доброто здраве е доброто и
разнообразно хранене. Човек не трябва да се ограничава и лишава от нищо, но не
трябва и да прекалява с количествата. Всеки човек е строго индивидуален, с
различна активност и метаболизъм, затова всеки сам трябва да намери своя баланс и да не изпада в
крайности. Няма лошо да се яде сладко от време на време, но не и постоянно.
Добре е редовно да се яде месо, но ако се прекалява в това отношение организма
се претоварва и се налага да се поизчисти от протеините. Не съм противник или
привърженик на дадена храна, противник съм на изпадането в крайности. Добре де,
противник съм на изкуствената храна (като маргарина и подсладителите например).
Темата е широка и със сигурност има още мноооооооого какво да се добави и
говори и съм далеч от мисълта, че с тази статийка съм покрил всичките й
аспекти. Исках да „поизчистя” образа на холестерола и животинските мазнини и да
хвърля малко светлина върху тази тема, понеже съм забелязал, че голяма част от
българите не внимават особено какво ядат и как се хранят. А дали съм успял вече
е друга тема J И
още веднъж искам да подчертая, че говоря за физиологично, хормонално и
метаболитно здрави хора без патологични изменения в това отношение.
Няма коментари:
Публикуване на коментар