Микро-структура.
Мускулът е съставен главно от мускулни клетки, наречени миоцити. В тях има миофибрили (наричани още мускулни фибрили), които са изградени от дълги нишковидни протеинови молекули, като актин, миозин, титин и други помощни молекули, които ги държат събрани заедно. Миофибрилите са изградени от тънки (актинови) и по-плътни и дебели(миозинови) молекули, като мускулното съкращение се осъществява чрез приплъзване на актиновите и миозиновите молекули една спрямо друга. Тези два типа мускулни протеини са организирани в секции, наречени саркомери.
Саркомер |
Миоцитите са многоядрени клетки, получени от сливането на множество миобласти (грубо казано, вид стволови клетки). Отделните мускулни влакна са обградени от ендомизиум (съединителна тъкан, която обвива мускулните влакна и ги изхранва; изградена е от ретикуларни фибри, съдържа също капиляри, нервни окончания и елементи на имунната система). Мускулните фибри се обединяват от перимизиума (вид съединителна тъкан, която обвива мускулните снопчета) в следващото ниво на организация - мускулни снопчета. Снопчетата от своя страна се групират и формират мускула, който е затворен в друг тип съединителна тъкан, наречена епимизиум. Мускулната обвивка се нарича фасция.
Типове мускулна тъкан.
Познати са 3 типа мускулна тъкан:
1. Скелетна мускулатура - свързана е със скелета посредством сухожилия, или в по-редки случаи посредством апоневрози, които по същество представляват широки и плоски, богато кръвоснабдени и инервирани сухожилия. Тяхната функция се изразява в придвижване на тялото или части от него в пространството, поддържане на определена стойка. Скелетните мускули се контролират волево, според желанието на използващия ги. Тази мускулна тъкан при възрастен мъж може да достигне до 42% от телесната му маса, при жените този процент е 36. Изградена е от множество успоредни мускулни нишки. Разделя се на няколко подтипа:
1.1. Тип I - бавно окисляема, бавно съкращаема, т.нар. "червена мускулатура" е богата на капиляри, митохондрии и миоглобин, може да носи повече кислород и поддържа аеробна активност.
1.2. Тип II - бързо съкращаема мускулатура, подразделя се от своя страна на 3 типа:
1.2.1. Тип II a - подобно на "червената" мускулатура, богата на митохондрии и капиляри, и изглежда червеникава.
1.2.2. Тип II x (наричана още II d) - има по-малка гъстота на митохондрии и миоглобин, това е най-бързо съкращаемия тип в човешкото тяло. Поддържат само къси, експлозивни анаеробни съкращения, преди мускулното съкращение да стане болезнено (често неправилно приписвано на натрупването на млечна киселина).
1.2.3. Тип II b - анаеробни, гликолитични, "бели" мускулни влакна, още по-бедни на миоглобин и митохондрии, в малки животни като гризачите това е основната "бърза" мускулатура.
2. Гладка мускулатура - открива се по стените на вътрешни органи, като хранопровод, стомах, черва, матка, уретра, бронхи, кръвоносни съдове, и др. Не подлежи на съзнателен контрол и регулира дейности, за които не се замисляме (подпомага кръвообращението, храносмилателния тракт, дишането, и пр.). Съкращенията са продължителни.
3. Сърдечна мускулатура - също се контролира неволево, но като структура е много близка до
скелетната мускулатура, но за разлика от нея е изградена от не-успоредни мускулни нишки, разположени под ъгъл една спрямо друга. Съкращенията са много бързи и чести. Среща се само в сърцето.
Вещества.
Всички видове мускулна тъкан са много богати на протеини, съдържащи всички есенциални аминокиселини. Също така е добър източник на цинк, витамин В12, селен, фосфор, ниацин, витамин В6, холин, рибофлавин и желязо. Някои меса са богати на витамин К12, който витамин може да се намери още само в някои ферментирали храни. Има ниско съдържание на въглехидрати в месото, а мастното съдържание може да варира силно според вида и породата на животното, както и според начина на отглеждане и хранене и анатомичната част, от която е взето месото. Дивите животни, като елени, сърни, муфлони, са доста постни, в сравнение с домашните животни.
Червените меса (главно говеждо) са считани за най-здравословни, тъй като са най-богати на хранителни вещества, необходими за растежа и развитието на децата.
Известно преимущество, от гледна точка усвоимостта на веществата, има месото на рибата, тъй като има много по-малко съединителна тъкан, в сравнение с това на бозайниците. Това прави веществата в рибата много по-лесно усвоими.
Средно хранително съдържание в 110 грама месо
Източник | Калории | Протеини | Въглехидрати | Мазнини |
---|---|---|---|---|
Риба | 110–140 | 20–25 g | 0 g | 1–5 g |
Пилешки гърди | 160 | 28 g | 0 g | 7 g |
Агнешко | 250 | 30 g | 0 g | 14 g |
Говеждо (пържола от плешка) | 210 | 36 g | 0 g | 7 g |
Говеждо (пържола с кокал) | 450 | 25 g | 0 g | 35 g |
Източник: Wikipedia
Няма коментари:
Публикуване на коментар