понеделник, 2 април 2012 г.

Вълци

Започвам с една скромна публикация на тема моите любими животни - вълците :). Освен, че са много красиви животни, етологията им много наподобява някои примитивни човешки съобщества.


   Глутницата се ръководи от една алфа-двойка, следващите в йерархията са бета вълците и най-ниско стоят омега-членовете. Рангът в глутницата се постига чрез боеве между членовете й, победителят печели ранга на победения. Членовете на глутницата обикновено са представени от алфа-двойката и техните потомства, рядко се допускат пришълци, най-често те биват прогонвани или убивани. Когато един вълк навърши приблизително 2-5 годишна възраст, бива прогонен от глутницата и принуден да създаде свое семейство и глутница.


    Вълците са преимуществено моногамни, но се наблюдават и изключения. Например в Йелоустоун се наблюдават т.нар. "Казанова"-единаци, които се чифтосват с няколко женски от чужда глутница по време на размножителния период. Това са вълци, които не се успели да създадат своя стабилна глутница и да си отвоюват територия, за това се чифтосват с полово зрелите женски от друга, стабилна и установена глутница.
   В сравнение с лъвовете, вълците прекарват по-малко време в глутницата, и респективно имат по-малко време да се научат да ловуват групово. Наблюдавани са случаи, в които единак убива самостоятелно лос или бизон, т.е. много по-едра плячка. При лов на копитни стадни животни се опитват да разпръснат стадото, или да изолират едно или две животни. В някои случаи един вълк бива използван като примамка, разсейва стадото с присъствието си от едната страна, докато останалите членове на глутницата атакуват стадото от другата страна. В други случаи правят засада, един или няколко вълка подгонват стадото към останалата част от глутницата, която се е скрила. Засади устройват и покрай места за водопой, плячката бива подгонена към лед, мочурливи и стръмни места с цел да се забави и затрудни движението й.





Няма коментари:

Публикуване на коментар