петък, 22 юни 2012 г.

Вълци - репродуктивно поведение

   В зони с ниска плътност на популациите, вълците са главно моногамни. Брачните двойки съществуват до живот, освен ако единия от двамата не умре. След смъртта на единия от двамата, двойката се попълва бързо. Имайки предвид, че мъжките често доминират във всяка наблюдавана популация, женските без партньор са рядкост. Има и случаи на полигамия, но те са главно при вълци в плен. Възрастта на първото размножаване при вълците зависи до голяма степен от факторите на околната среда, когато храната е в изобилие, или, когато популацията на вълците е тежко управлявана, вълчиците може да родят малки при по-млада възраст, за да се възползват от новите налични ресурси. За вълците в плен е известно, че започват размножаването си при достигане на 9-10-месечна възраст, докато най-младите записани размножаващи се вълци в дива среда са на 2-годишна възраст. Женските са в състояние да раждат по 1 кучило веднъж годишно. За разлика от койотите, вълците не достигат репродуктивно остаряване (менопауза; отпадане на способността за размножаване с възрастта) преди смъртта си. Инцеста е рядко явление при тях, сношение между животни с роднинска връзка е наблюдавано в Саскечуан и Isle Royale.

   Еструсът (разгонване) започва през късната зима, като по-възрастните, раждали няколко пъти женски навлизат в този период с 2-3 седмици по-рано от по-младите. Преди да продължи разгонването, вълчите глутници временно се разреждат/разпадат до приключването на брачния сезон. Когато са готови за чифтосване, женските отместват опашките си на една страна. По време на самото чифтосване, двойката остава в копулативен възел за 5-36 минути. Тъй като еструсът при при вълците продължава само около месец, мъжките не изоставят женските си в търсене на други женски за чифтосване, както правят кучетата. По време на бременността вълчицата се крие в бърлогата, далеч от периферните области на територията на глутницата, където са много вероятни сблъсъци със съседни глутници. Възрастните женски раждат в бърлогата, където са родили предния път, докато по-младите вълчици обикновено раждат в близост до родното си място. Бременността продължава 62-75 дни обикновено, като раждането е в края на пролетта/началото на лятото. Раждат се средно по 5-6 малки в кучило (вълчило? :)) ), кучила с по 14-17 малки се появяват грубо в 1% от времето на съществуване на глутницата. Тенденцията е броят на малките в поколението да се увеличава при изобилна плячка. Вълците имат сравнително едри малки в относително малко кучило, сравнено с други канидни видове. Вълчетата се раждат слепи и глухи, покрити са с мека и къса сивкаво-кафява козина. Тежат 300-500 гр. и започват да виждат след 9-12 дни. Малките излизат от бърлогата за първи път след 3 седмици. На възраст 1.5 месеца те са достатъчно ловки да избегнат опасност. Вълчицата-майка не напуска бърлогата първите няколко седмици, разчитайки на бащата за доставяне на храна. За разлика от майката, бащата не повръща храната на малките, а им носи парчета от плячката. Ако майката умре по време на отбиването, за малките се грижат другите женски в глутницата. Малките започват да ядат твърда храна на възраст 3-4 седмици, като растежа им е най-бърз през първите 4 месеца от живота им. През този период теглото на едно вълче може да се увеличи до 30 пъти.
   Репродуктивното поведение при интродуцираните в Йелоустоун вълци е необичайно, като при тях се наблюдават няколко размножаващи се женски, които се чифтосват с единаци, появяващи се на територията на глутницата през размножителния период. Тези т.нар. "вълци Казанова" са млади единаци, които не са успели да създадат своя глутница и да отвоюват своя територия след напускането на родната им глутница. Затова се чифтосват с дъщерите на вече стабилизирани двойки от други глутници. Тези "Казанова вълци" не формират постоянни двойки с женските, с които се чифтосват. Заради изобилието от плячка в Йлоустоун, глутниците могат да си позволят няколко кучила по този модел.

Източник: Wikipedia








Няма коментари:

Публикуване на коментар