четвъртък, 17 май 2012 г.

Вълци - социална структура

   В популярната литература вълчите глутници често са описвани като социални структури със стриктна йерархия, с една доминантна размножаваща се алфа-двойка, която достига и отбранява статуса си с боеве. Алфа-двойката е последвана от бета-вълци, а с най-нисък ранг са омега-вълците, които в най-голяма степен допринасят за агресивността на глутницата.
(Алфа>Бета>Омега) Тази терминология се основава най-вече на наблюденията върху глутници в плен, съставени от несвързани животни, които се бият и съревновават едно с друго за йерархията в глутницата. Също така, понеже разпръсването е практически невъзможно в плен, боевете са по-чести в сравнение с природните условия. В дива среда вълчата глутница е малко повече от семейна двойка в ядрото, последвана в йерархията от потомствата си. Северните глутници не са толкова компактни и унифицирани, колкото тези на африканските диви кучета или на петнистите хиени, но и не са толкова нестабилни, колкото при койотите. Южните вълци са по-близки като социално поведение до койотите и дингото, живеещи предимно самостоятелно или по двойки. Една глутница се състои средно от 5-11 животни: 1-2 възрастни, 3-6 малки и 1-3 едногодишни млади вълка. Най-голямата наблюдавана глутница се е състояла от 42 животни. Вълчите глутници рядко приемат външни вълци във владенията си, нормално ги нападат и прогонват или убиват. В редките случаи, когато външен вълк бива приет, то става въпрос за младо животно на 1-3 години, докато убитите/прогонени вълци са напълно развити възрастни. Приемането на нов член може да бъде дълъг процес, и може да се състои в седмици проучване, не-смъртоносни атаки с идеята да се провери дали на новодошлия може да се разчита. При изобилие от копитни животни е възможно временно обединение на различни глутници.
   Средната възраст, при която вълците напускат глутницата, за да основат своя, е 11-24 месеца. Стимулите за това напускане са достигането на полова зрелост и съревнованието вътре в глутницата.

Източник: Wikipedia


1 коментар:

  1. The 8 best gambling apps of 2020 - DrMCD
    There 포항 출장샵 are various options 이천 출장마사지 for 강릉 출장샵 you to download and use this app to play your 포항 출장마사지 favorite slot machines, table games, and games on your Android or 포천 출장안마 iOS device.

    ОтговорИзтриване