петък, 26 октомври 2012 г.

Млечна пропаганда

     Пиша този материал поради станалото популярно напоследък абсурдно "изследване", в което се твърди, че млякото (и казеина в частност) изтеглял калция от костите, понеже създавал кисела среда, т.е. с pH < 7 (7 е средната, неутрална стойност на pH, при pH < 7 средата се счита за кисела, а при pH > 7 - алкална; човешкият организъм се стреми да поддържа неутрално pH, като само в стомаха се поддържа по-ниско, кисело pH, защото някои ензими изискват такава среда за действието си;). В следващите няколко реда ще се опитам да обясня защо това твърдение е абсурдно.

     1. Костите, грубо казано, са изградени от калциев фосфат, калциев карбонат и калциеви соли като цяло. В млякото калция се намира под формата на ядра от калциев фосфат, които са обвити с белтъчни обвивки (за повече инфо относно състава на млякото - тук ). По коя логика едно и също съединение ще измества и разрушава само себе си?
     2. Млякото е с приблизително неутрално pH, при консумацията му от човека навлиза в силно киселата среда в стомаха (по спомен от студентските години, pH = 3-4 в стомаха). Как става така, че неутралното откъм киселинно-алкална реакция мляко променя киселинността в костите?!? Аминокиселините на белтъците, които обвиват калциевите ядра, също носят, макар и слаб, "киселинен" заряд, може би трябва да спрем да ядем каквито и да било белтъци/протеини, за да поддържаме неутрално pH??
     3. Костната тъкан подлежи на постоянно разграждане, за което са отговорни клетки, наречени остеокласти, и на постоянно обновяване, което се дължи на други клетки, наречени остеобласти. Това е ПОСТОЯНЕН процес на разрушаване и регенерация на костната тъкан, който се регулира от организма и при недостиг на калциеви йони в организма остеокластите засилват дейността си и осигуряват необходимия калций за сметка на костната тъкан. Така при хронична липса на калций човек рискува намаляване на плътността на костите. Какви други функции има калция в организма? На калциеви атоми дължим мускулното съкращение, участва в буферни съединения (поддържащи неутрално pH), функционира като ко-фактор при някои ензими, и много други.
     4. Източници на калций за човека са основно млякото и млечните продукти, месо... Някои растения също служат като източници на калций, но не могат да бъдат считани за основни, тъй като растителната клетка е обвита в целулоза, а както всички знаем - човекът не е преживно животно (макар че някои хора с поведението си много напомнят на тях...) и не може да се справи с целулозата.
     5. Не на последно място, от чисто практическа гледна точка, ако твърдението, че млякото изтегля калция от костите беше вярно, в момента трябваше да съм в гипсово корито, понеже редовно консумирам млечни продукти.

    Моето уважение към веганите и техния личен избор за начин на живот, но прибягването до манипулативно представяне на данни и откровено измамна пропаганда не им прави чест. С тях можем да си стиснем ръцете около идеята, че вредата идва от замърсяването на околната среда, хормоните и лекарствата, с които блъскат животните. Толкова. Млякото само по себе си НЕ Е вредно. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар